To av de norske team agegroup-utøverne som skal delta på olympisk distanse i kveld (norsk tid) er Kaja Bergwitz-Larsen og Malene Hjorteland. Forbundets generalsekretær, Kari Uglem, ønsket dem velkommen i teamloungen tidligere i uka. De tre tok en prat hvordan det er å være med i VM og å være i Australia.

Kaja er 25 år og fra Oslo, mens Malene er 24 år og fra Haugesundsområdet. De har reist ned til Australia sammen og ankom dagen verdensmesterskapet begynte. Inkludert tiden de brukte «i en litt sketchy taxi til hotellet tok det ett og et halvt døgn å reise ned her», fortalte Kaja, og så langt har det «vært flott å være her. Tror reisen er verdt det og at det blir veldig bra her!»
 
«Det har vært veldig varmt og godt, og fint å komme hit», tilføyer Malene, «jeg trodde vi skulle ha mer jetlag men det har vært uproblematisk og vi har fått sove godt i natt.»
 
Årsaken til at de valgte å være med i VM i Australia er at konkurransen nettopp er i Australia, forklarer Kaja: «Det har vært en barndomsdrøm å reise til Australia. Endelig følte jeg et påskudd til å dra så langt. Så kan man kombinere det å være her i VM med ferie. Det blir en flott totalopplevelse; her er det varmt og fint, og vi skal sykle langs stranda, og kanskje se en kenguru.»
 
Malene og Kaja reiser sammen på ferie etter konkurransen. «Vi skal først opp til Cairns for å snorkle litt i Great Barrier Reef og deretter reiser vi ned til Sydney for å se byen. Så skal vi tilbake igjen hit til Gold Coast og forhåpentligvis surfe litt», forteller Malene.
 
«Vi surfer på slutten, når vi har friske legger igjen», istemmer Kaja, «når triatlonkonkurransen er ute av beina.»
 
Begge smiler og ler, og er tydeligvis godt i gang med en flott ferietid. Kari ønsket å vite hvordan de tenker det er å være med i en konkurranse med 5000 deltakere, når det vanlige i Norge er 100 til 1200 deltakere.
 
«Vi var med i Rotterdam-VM i fjor også, og der var mange der og», forteller Kaja. «Det blir gøy. Det er et helt annet nivå i utlandet enn det er i Norge, og det synes jeg bare er morsomt. Så selv om man blir parkert på løp, så er det gøy å kunne måle seg mot de aller beste. Og så er det gøy å kunne heie på Blummenfelt og co. Det må vi jo få med oss.»
 
Malene ser også på antallet deltakere som noe positivt: «Jeg synes det er veldig gøy at det er så mange. Det er kanskje behagelig at det er så små konkurranser i Norge, men av og til kan du kan føle deg litt aleine, spesielt på sykkel. Her er det alltid noen rundt deg. Og så er det et helt annet nivå enn i Norge. Her blir du jo nederst på resultatlista. Her handler det om opplevelsen og egen gjennomføring, du kan ikke sammenligne med resultater i Norge.»
 
Svømmingen i konkurransene i VM foregår i sjøen. Det er litt understrømmer, det er varmt over 22 grader i vannet, og det er usikkert om konkurransen blir med eller uten våtdrakt. Kari spør jentene om hva det skaper av forventninger.
 
«Det har jo vært 24 grader i vannet i Oslo i sommer!», utbryter Kaja. «Men vi var med i NM i Trondheim på langdistanse, og der var det 13,2 grader. Det blir deilig med litt varmere.»
 
«Vi trenger ikke være redde for at det kan bli kaldt. Det blir deilig å slippe å tenke på hansker og skotrekk», legger Malene til.
 
De neste dagene kommer jentene til å ta det med ro. Det blir litt rolig løping og svømming. I tillegg vil de spise godt, drikke litt salter, og forberede seg mentalt forklarer jentene. «Jeg pleier å se gjennom litt tider for å sette meg noen mål», forklarer Kaja, «Jeg har lyst til å sette ny pers. Selv om jeg egentlig er her for å nyte opplevelsen er det jo alltid gøy å gjøre det bra. Og så har jeg lyst til å løpe litt bra. For det har vært min svake side.»
 
Malene utdyper om sine forventninger at det «er litt stas at det er VM. Du heier på alle de andre fra Norge selv om du egentlig aldri har møtt de før. Du føler at oss fra Norge er litt samla».
 
«Vi skrek ganske høyt i dag, da vi heiet på de som deltok på sprinten. Vi fikk med oss Jakob,  kjente litt på stemningen og så litt på løypa», sier Kaja. «Vi skal se på noe av de andre konkurransene også.»
 
For Kaja og Malene handler turen om langt mer enn bare konkurransen. For Kaja inkludere drømmene «å få svømme med havskilpadder igjen, og delfiner. Og å kose med en koala.» Også Malene gleder seg til å oppleve mer av Australia. «Jeg har hørt så mye bra om landet og folk her. Og så ser jeg fram til å se dyrene. Og shoppe litt. Snorkle litt. Og kjenne varmen.»
 
Kaja ler. «Det var kult med de innfødte og hvordan de heiet her. Det er litt annen stil enn i Norge. De var liksom buddies alle sammen og skrek «Come’on daddy, show them what you’ve got”. Vi får jobbe litt for å få noen buddies her nede.»
 
Konkurransen er i gang fra kl 22.15 norsk tid. De norske starter i ulike puljer. Malene er i gang 22.26 og Kaja starter 22.39. Vi ønsker dem masse lykke til!
  • AKJ
  • Ragde Eiendom
  • Trimtex
  • Scandic